top of page

Interessant trainersseminar dressuur met team Glock

  • Foto van schrijver: Aniek Molenaar
    Aniek Molenaar
  • 19 jan 2019
  • 5 minuten om te lezen

Vandaag stond de tweede dag van het KNHS-trainersseminar 2019 in het teken van de dressuur. Nicole Werner, Edward Gal en Hans Peter Minderhoud lieten aan het aanwezige publiek, zo'n 650 man, zien hoe ze hun paarden trainen. Dat er veel animo was voor dit seminar bleek al uit het feit dat de kaarten voor deze dag binnen no time waren uitverkocht. Nicole Werner grapte dan ook aan het begin van de dag dat ze de volgende keer misschien de Ziggo Dome moeten afhuren.

De eerste combinatie die in de baan verschijnt is GLOCK stalruiter Riccardo Sanavio met de vier-jarige hengst GLOCK's Taminiau (v. GLOCK’s Toto Jr). Nicole Werner laat samen met Riccardo zien hoe ze een jong paard trainen. Taminiau wordt wat lager ingesteld en ze werken vooral aan de overgangen. Volgens Nicole is het belangrijk dat een paard in de overgang terug nog steeds voorwaarts blijft denken. Belangrijk is dat je een overgang van draf naar stap niet op je hand terug rijdt. Daarnaast moet het paard altijd voorwaarts blijven denken en ook terugkomen in een voorwaartse stap.

Over de overgang van draf naar galop vertelt Nicole dat veel mensen gaan zitten in draf en gelijk aanspringen in de galop. Nicole ziet dit graag anders. De ruiter moet eerst gaan doorzitten in draf, daarbij moet het tempo bewaard blijven. Vervolgens spring je na even zo te draven aan in de galop. Verder ziet Nicole graag dat wendingen simpel worden gehouden. Je maakt de wending daarbij met behulp van je binnenteugel, de buitenteugel blijft daarbij neutraal en corrigeert eventueel de schouder daar waar nodig. Dit in tegenstelling tot wat veel trainers en instructeurs aan hun leerlingen leren in de basissport, waarbij veelal wordt verteld dat een wending op de buitenteugel gereden dient te worden.

Het publiek heeft tijdens het seminar de mogelijkheid om vragen te stellen via hun mobiele telefoon. Deze vragen verschijnen op het scherm. Nicole, Edward en Hans Peter geven open en eerlijk antwoord op de vragen van het publiek. Zo stelt iemand de vraag hoeveel dagen in de week ze rijden met de jonge paarden. Nicole antwoordt hierop dat ze de jonge paarden 5 dagen per week rijden. Veel mensen vinden dit misschien veel voor een jong paard, maar volgens Nicole leert een paard door te herhalen. Je kan beter 5 dagen in de week kort met een jong paard trainen door middel van herhaling dan een paard 3 dagen in de week rijden met ook nog eens het risico dat deze erg fris is. Daarnaast komen al hun paarden zeker 3 keer op een dag uit de stal. De paarden komen elke dag in de stapmolen en in de paddock of weide. Nicole zegt dat het belangrijk is dat de paarden ook echt paard kunnen zijn.

De tweede combinatie die in de baan komt is Hans Peter Minderhoud met de zeven-jarige hengst Glock's Trafalgar (v. Totilas). Edward Gal, eigenaar van Trafalgar, begeleidt de combinatie. Hans Peter Minderhoud is niet de dagelijkse ruiter van Trafalgar. Op dit moment wordt de hengst in de hengstencompetitie gereden door Riccardo Sanavio. Edward legt uit dat ze vaker op elkaars paarden rijden. Riccardo zal de hengstencompetitie nog afmaken. Daarna kijken ze wie het beste bij het paard past en diegene zal de hengst gaan rijden.

Hans Peter Minderhoud en Edward Gal vertellen hoe belangrijk het is dat een paard goed voor het been is. Ook tijdens het rijden van oefeningen als appuyementen moet je kunnen schakelen in tempo. Edward vraagt Hans Peter ook een paar keer om echt even naar voren te rijden.

Vervolgens komt Riccardo Sanavio in de baan met de zes-jarige Jack (v. Jack Sparrow). Nicole Werner begeleidt de combinatie. Nicole vertelt dat ze met alle paarden altijd eerst beginnen met minimaal 10 minuten stapwerk. Dit is belangrijk om blessures te voorkomen. Vervolgens beginnen ze aan het drafwerk en hierbij vindt Nicole het belangrijk dat een paard ook simpel kan draven. Totilas kon ook als een Shetlander draven, maar tegelijkertijd kon hij ook heel erg groot draven.

De laatste combinatie voor de pauze is Gerdine Maree met Holiday (v. GLOCK's Dreamboy). Gerdine is een leerling van Hans Peter Minderhoud en wordt dan ook door hem begeleid. Het paard van Gerdine is nog niet veel op vreemd terrein geweest en heeft dan ook wat last van spanning. Hans Peter vertelt dat het belangrijk is om zo'n paard aan het werk te zetten. Zo werken ze onder andere aan de beginselen van de arbeidspirouettes.

Na de pauze komt Edward Gal in de baan met de talentvolle hengst GLOCK's Total U.S. (v. Totilas). De hengst heeft duidelijk progressie gemaakt sinds zijn laatste optreden tijdens de Pavo Cup. Er is al veel meer rust te zien bij de combinatie. Edward geeft aan dat ze regelmatig commentaar krijgen dat dit paard onnatuurlijk draaft. Edward ziet het liever als een paard wat bovennatuurlijk draaft. Edward zegt dat ditzelfde commentaar voorheen ook vaak werd gegeven bij zijn vader Totilas.

GLOCK's Total U.S. is op dit moment niet beschikbaar voor de dekdienst. Edward Gal ziet liever niet dat de hengst en in de sport loopt en voor de dekdienst beschikbaar is. Nicole zegt dat ze de paarden bovenal voor de sport hebben en ze hopen/denken dat Total U.S. de kwaliteiten heeft om het volgende toppaard van Edward Gal te worden. Een van de vragen van het publiek is dan ook: waarom niet castreren en waarom Edward dan toch graag hengsten rijdt. Edward geeft aan altijd al veel met hengsten te hebben gewerkt. Voorheen kregen ze altijd veel hengsten van hengstenhouders te rijden. Daarnaast heeft een hengst toch vaak net dat extra randje. Net dat beetje extra uitstraling wat mensen graag zien en wat het beeld toch net even wat mooier maakt. Hij zegt er wel bij ook een goede merrie of ruin wel te willen rijden, maar zijn voorkeur gaat toch uit naar een hengst door dat extra randje wat een hengst vaak heeft.

Na Edward komt Geert Jan Raateland in de baan met de 11-jarige hengst Don Bravour (v. Painted Black), die op ZZ-Zwaar niveau loopt. Geert Jan is een leerling van Nicole Werner. Nicole vertelt dat Don Bravour neerwaarts gebouwd is. Ze zal met zo'n paard niet aanraden om deze heel laag in te stellen. Don Bravour is ook wat fris bij binnenkomst in de baan. Nicole legt uit dat je in zo'n situatie het paard naar voren moet rijden en echt even moet laten galopperen, zodat het paard de spanning kwijt kan. Veel mensen gaan in zo'n situatie terugrijden en met veel druk in hun hand rijden. Don Bravour is al snel de spanning kwijt, waarna er gewerkt kan worden aan de pirouettes en de wisselseries. Nicole benadrukt ook het belang van het rijden van goede hoeken. Veel mensen snijden de hoeken af. Nicole ziet graag dat je zo lang mogelijk rechtuit rijd de hoek in, vervolgens op de korte zijde wederom zo lang mogelijk rechtuitrijden voordat je weer de hoek in rijdt.

De laatste combinatie van de dag is Hans Peter Minderhoud met zijn Grand Prix paard Zanardi (v. Rubels), eveneens begeleid door Nicole Werner. Hans Peter vertelt aan het begin dat we de hele dag naar paarden hebben gekeken die van nature over veel kwaliteit beschikken. Aangezien de gemiddelde ruiter niet de beschikking heeft over zo'n paard wil Hans Peter de dag afsluiten met Zanardi, een paard dat van nature ook iets minder aanleg heeft.

Hans Peter en Nicole vertellen dat je door goed te trainen ook met zo'n paard ver kan komen. Zanardi heeft niet de meest spectaculaire uitgestrekte draf, maar toch kan ook hij gewoon goede cijfers scoren voor dit onderdeel in de proef.

Hans Peter laat het publiek enkele mooie pirouettes zien. Daarnaast werken ze aan de wisselseries. Nicole vertelt dat het hierbij belangrijk is om nooit boos te worden op een paard als deze een fout maakt in de wissels. Sommige mensen geven hun paard dan een tik na. Dit werkt averechts en hierdoor kan het paard onzeker worden in de wissels. Hans Peter vertelt dat Zanardi met zijn mooie schimmelkleur vaak opvalt in de ring. Daarnaast vinden veel mensen Zanardi sympathiek en ze omschrijven hem dan ook als een blij ei tijdens het seminar.


Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Categorieën

© 2019 Aniek Molenaar

  • Facebook Metallic
  • Black Instagram Icon
bottom of page